Sanal Dünya da Doğru Dijital Ayak İzi Bırakarak İşlerimizi Büyütmek için Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Pandemi dönemi ile birlikte daha da hızlı bir şekilde web sitesi olmayan işletmeler web sitesi yaptırdı.

 

Web sitesi olanlar ise müşterileri kendine ulaşamayınca ya da online işlemlerde problem yaşayınca, yaptırdıkları web sitesinin eksiklerini gördüler ya da güncellenmesi gereken teknik ve içerik detaylarını fark ettiler. Sonrasında da web sitelerini yenilediler.

 

Bu minimalde birçok kişide bir şekilde e-ticaretin bir yerinden tutmanın peşine düştü.

 

Ben bu dönemde özellikle hizmet ya da ürün satışı fark etmeksizin, kişi ya da kurum markalarının itibarlarını gözetilerek doğru dijital ayak izi bırakmanın çok önemli olduğunu savunanlardanım.

 

Peki bunun için ne yapacağız? İşimizi dijitale aktarırken hem teknik olarak hem de içerik anlamında nelere dikkat etmeliyiz? En önemlisi de e-ticaret ile gerçek ticaret arasında nasıl ilişki kurmalıyız?

 

 

Önce doğru kaynak analizi yapıp, mevcut iş aksiyonlarımıza göre iş modelimizi dijitale uygun bir halini yeniden kurgulamalıyız. Bu anlamda operasyonel gerekliliklerimizi de hem sanal hem gerçek dünya için belirlemeliyiz.

 

Bu çerçevede sayacağım başlıklar genel başlıklar olup, işletme özelinde kurum kültürü ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Öncelikle sunu bilmelisiniz e-ticaret alt yapısı ile iş yapıyor olun ya da olmayın, web sitenizin olması size kısa yoldan para getirmeyecek. Web sitenizin olması aynı yeni bir şube açmanız gibidir. Günümüzde ise artık olmazsa olmazımızdır. Nasıl ki yeni bir şubenin iş yapabilmesi, başa baş noktasını yakalaması için farklı dinamikler çerçevesinde zamana ihtiyaç vardır. İşte sanal bir mağazanın, bir web sitesinin de trafik alması için çeşitli teknik donanımlara sahip olması gerekir. Çünkü çeşitli platformlarla uyumlanması zaman alır. Nasıl gerçek konumlu mağazanıza müşterinin ayağının alışması gerekir, işte sanal mağazanıza ya da ofisinize de dijital müşterilerinizin ayağını alıştırmak için sanal dünyadaki tüketim alışkanlıklarına göre doğru ortamı yaratmanız gerekir.

 

Yaptığınız her yatırım markanızın yararınadır ancak lütfen gerekli olan konularda aldığınız dış destekler, danışmanlık hizmetleri kişi ya da kurumlara bağlı, onlar olmadan sürdürülemez olmasın. Aldığınız hizmetin önünü arkasını anlayın. Koşulsuzca kimsenin dediğini yapmayın.

 

Bu çerçevede gerçek dünyada iş yapış şekilleri ile sanal dünyadaki iş yapış şekilleri arasında nasıl bir ilişki var hadi beraber inceleyelim.

 

  1. Web sitesi domaini yani abc.com uzantısı sizin web sitenizin arandığında bulunmasını sağlayan gerçek dünyada dükkanınızın tabelası gibi görebileceğiniz bir üründür. Nasıl ki tabela yaptırdığınızda bir dükkanınız olmaz domain aldığınızda da bir web siteniz olmaz. Tabelayı asacak bir alan kiralamanız gerekir.
  2. İşte dükkân kiralar gibi sanal dünyada alan kiralamayı da hosting kiralaması olarak düşünebilirsiniz ve yıllık ödeme yaparsınız. Eğer bu alan kiralamayı ajansınız ya da yazılımcınız üzerinden yaparsanız bir gün onlarla çalışmadığınızda, aranızda bir husumet olduğunda ve karşı taraf iyi niyetli değil ise tüm geçmiş bilgilerinizi kaybetme riski altında olursunuz.
  3. Buraya kadar her şey tamamsa aslında bir dükkân kiraladınız ama içine dekorasyon yapmalısınız ürünlerinizi yerleştireceğiniz raflarınız olmalı, müşterileriniz için bekleme salonunuz, ödeme sisteminiz, banka anlaşmanız yapılmalı. İşte sanal dünyada da hepsinin bir karşılığı var. Mesela dükkânın içini yapacak olan kişi yazılımcı yani gerçek dünyadaki mimarınız.
  4. Dükkânı yaptık ürünler geldi şimdi raflara yerleşecek mimarınıza hadi kolileri de taşıyın dermişiniz. Ya siz taşırsınız ya da taşıyacak birilerini bulursunuz. İşte bu sebeple de web sitenizin içine ürünleri yükleyecek olan sizsiniz ya da bu işlerden anlayan birisidir. Bazen yazılımcılar bu hizmeti de verir ve ek ücret isteyebilir bu gayet normaldir. Çünkü oda bir emek ve zaman işidir.
  5. Real dünyadaki dükkanınızda ürünlerin müşteri tarafından kolay bulunması için barkodlar ve tabelalara ihtiyacınız vardır. İşte sanal mağazanızda da bunun için seo-anahtar kelime çalışmasına ihtiyacınız olacaktır bunun için web sitenizin alt yapısına hâkim bir seo uzmanı ile çalışmanız gerekir. Bu yazılımcınızda olabilir ancak bu işlem içinde sizden ekstra ücret isteyecektir çünkü bu da başka zaman alan bir işlemdir.
  6. Tüm bunları yaptıktan sonra rakiplerinizin önüne geçebilmeniz için dijital reklamlar dijital pazarlama maliyetlerinizi oluşturacaktır ve lütfen sosyal medya pazarlaması ile web sitesi pazarlamasını birbirine karıştırmayınız. İkisi de farklı hizmet alanları olup farklı uzmanlıklar gerektirmektedir. Bu uyumlamalarda tabii ki zaman alacaktır. Buradan gelen analitik sonuçları doğru okuyarak işletme dinamiklerinize göre hizmet aldığınız profesyonellerle aynı dili konuşabilir olmanız gerekmektedir.

 

İşte bu basamaklar sadece işin başlangıcıdır. Mali işleriniz, stok takibiniz, kargo entegrasyonlarınız, yabancı dil opsiyonunuz hepsi işinizi geliştirmek için ihtiyacınız olan ve kendi içinde alt başlıklara ayrılan diğer hususlardır. Eğer tüm bu başlıkları tek bir kişi kendisi yaptığını size söylüyorsa orada durup iyice düşünün. Hatta tüm bu hizmetler için bir de sizden ek ücret talep etmeyeceğini söylüyorsa bir değil birkaç sefer düşünün. Sonra aylarca neden web sitesinden kimse bize gelmiyor, başkaları nasıl ayda yüzlerce ürün satıyor diye düşünür durursunuz. Bununla beraber ürünlerinizi Hepsiburada, Trendyol, Amazon gibi ulusal ya da uluslararası platformlarda satmak istediğiniz zamanda da nelere dikkat etmelisiniz? Bu da başlı başına başka bir yazı konusudur.

 

Hepsi için birbirinden farklı unsurlar yine size iş modelinizde düşünmeniz gerekenler olarak karşınıza çıkacaktır. Eğer bunları doğru sıra ile ihtiyacınıza göre yaparak, minimum maliyet maksimum kar hedefi ile kurumsal bir işletme olmak istiyorsanız ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız mutlaka profesyonel destek alarak işletmenizi ve iş modelinizi dijitalleştirmenizi öneririm. İşinize bu alanda yapacağınız yönetim danışmanlığı yatırımı, uzun vadede size hem zaman maliyeti hem de sermaye maliyeti kazandıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir